Let’s get to work

Ben jij een speler die elke wedstrijd z’n puntjes pakt en z’n rebounds, altijd hetzelfde. Of speel je de ene week fantastisch en de week erna is het drama? Hoe komt dat toch?  zijn het je tegenstanders, heeft het met je coach te maken? Misschien geloofd je team er niet in, of misschien moet je voor de spiegel gaan zitten en je afvragen wat jij er aan kan doen?

Ken je de qoute: “raak schieten is 90% vertrouwen”?

Klopt! Maar wat moet je daar nou mee? Hoe krijg je nou eigenlijk zelfvertrouwen op een basketballveld?

Don’t cheat yourself.

Het antwoord is simpel, maar verschrikkelijk moeilijk om ook echt te doen!
Het enige goede antwoord ligt  namelijk bij jezelf, en heeft te maken met je mindset, je manier van denken in andere woorden. Tijdens de wedstrijd zie je het resultaat er van, namelijk zelfvertrouwen. Maar “echte professionals” hun hele leven en manier van denken, draait om het bereiken van dat resultaat, dat vertrouwen, op een basketballveld.

Dus eerst kijken ze naar zichzelf: hard work pays off, en als jij er meer uren in hebt gestopt dan wie dan ook, dan krijg je daar vertrouwen van, dat geld voor je jumpshot, ook voor krachtraining en voeding, video analyse, defense of je vrije worp.  Maar waar iedereen zegt dat ze vertrouwen willen, en willen winnen, zijn er maar een heel beperkt aantal mensen die de daad bij het woord voegen. Het is simpel genoeg, zelfdiscipline, staat gelijk aan zelfvertrouwen.
De weg naar (basketball) succes is dus discipline, door altijd slim en hard te trainen…

Teamverband en communicatie

Ook weer opgelost? zelfdicipline toch? Nee je bent namelijk niet alleen:
Basketball is een teamsport, en dan gebeurt het dat er in je team gecommuniceerd moet worden, je praat met elkaar.
En de manier hoe je als team met elkaar omgaat en praat, kan helemaal bepalen of mensen zelfvertrouwen hebben of niet. Ik denk dat iedereen kan bedenken hoe je vertrouwen afbreekt, maar te weinig coaches en teams zijn zich bewust hoe je dat vertrouwen vergroot. Positieve energie is het enige wat nodig is, complimenten in plaats van zeuren, niet blijven hangen in de vorige play, maar je focussen op wat goed moet in de volgende. Help elkaar beter te worden in plaats van te benoemen wat er fout word gedaan!

Als dan de manier van denken, van elke individuele speler goed zit, en je op een positieve manier met elkaar communiceerd. Misschien heb je dan genoeg zelfvertrouwen om de strijd aan te gaan met je tegenstanders.

Of dat nou basketballers zijn, huiswerk opdrachten, examens of relaties.